ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ

Παραγωγή ρακής

Το ρακοκάζανο ή καζάνεμα είναι η διαδικασία της απόσταξης των στράφυλων για την παραγωγή ρακής (τσικουδιάς).

Το ρακοκάζανο

Το ρακοκάζανο ή καζάνεμα είναι η διαδικασία της απόσταξης των στράφυλων για την παραγωγή ρακής (τσικουδιάς). Τα στράφυλα είναι ουσιαστικά τα υπολείμματα των σταφυλιών μετά το πάτημα για την παραγωγή του κρασιού.

Η τσικουδιά είναι ποτό μονής απόσταξης, σε αντίθεση με το ούζο και το τσίπουρο. Τα στράφυλλα ή τσίκουδα, δηλαδή τα πατημένα σταφύλια (φλούδια και σπόροι) που προορίζονται για την τσικουδιά, μετά το πάτημα φυλάσσονται για περίπου 40 μέρες σε βαρέλια όπου «βράζουν» γίνεται η ζύμωση.

Ιστορία

Η οικιακή απόσταξη αλκοολούχων ποτών δεν αποτελεί νόμιμη διαδικασία στην Ελλάδα και απαιτείται ειδική άδεια από το κράτος. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες.

Συνήθως, η διαδικασία της παραγωγής της ρακής συνοδεύεται από ένα μικρό γλέντι, με φαγητό, κρασί και φυσικά άφθονη ρακή, καθώς εκείνος που «καζανεύει» καλεί τους φίλους του για να γιορτάσει το γεγονός

Φωτογραφίες